Sennagress:
Starren er omkring 40 cm høy. den har tykke, stive og slette strå. Starren har også skarpe kanter, og derfor lett å skjære seg når man arbeider med den. Dess høyere og finere gresset er, dess bedre egner det seg til sennagress.Sennagress:
Starren er omkring 40 cm høy. den har tykke, stive og slette strå. Starren har også skarpe kanter, og derfor lett å skjære seg når man arbeider med den. Dess høyere og finere gresset er, dess bedre egner det seg til sennagress.
Sennagresskjæring/ suoidnečuohppan
Det er best å skjære sennagress i august- og i begynnelsen av september måned. Dette p.g.a at da er det mindre mygg som plager, og gressets råtnelsesprosess er ikke startet ennå.
Sennagress kan man finne ved elvekanter, ved vann, i myrer og i krattskog med fuktig jord.
Gresset må bankes mot spikerfjøl slik at rotendene splittes, dette gjøres slik at gresset skal bli mykt. Samtidig når man banker rensker man bort råtne gress og aks. Deretter henges gresset til tørk ute i ca. en uke, dette avhenger av været. Er det bra vær tørkes de fortere.
Sennagresset kan oppbevares i sekker på den måten de blir tørket på. Det vil si at de er knytet som ”dukker”/ ”bonjaldat” i passelige størrelser. Man kan også lage ”fierra”- som er en ring av skjøtede og tvinnede sennagress. Dette er en måte å oppbevare gresset på. Spesielt før i tiden var det enklere å oppbevare og frakte en ”fierra” under sesongflytting med rein istedenfor løse sennagress i poser. Gresset må oppbevares kjølig for at den gode kvaliteten skal holdes, ellers smuldrer det lett hvis det oppbevares for varmt.
Sennagress brukes i skaller, komager, støvler , fjellsko og inni skinnvotter. Den har samme egenskapen som ull, selv om det blir fuktig, holder den på varmen. Når gresset blir fuktig og vått kan man tørke det og bruke det på nytt. Når gresset begynner å smuldre, må man ta nytt gress fra oppbevaringsplassen. Når man bruker sennagress i skaller og sko, så er det ikke nødvendig å bruke ullsokker på beina.
Kilde: Tre stammers møte
Foto: Margrethe Sakshaug